Wir verwenden Cookies, um bestimmte Funktionen unserer Website zu ermöglichen und Zugriffe auf unsere Website zu analysieren. Wenn Sie auf unserer Website weitersurfen, stimmen Sie der Nutzung von Cookies zu. Mehr Informationen hierzu finden Sie in unserer Datenschutzerklärung.

Ok

 

10.10.2007

Pantone introduceert nieuw kleursysteem voor de grafische industrie

De meer dan tweeduizend kleuren van het nieuwe scala ontstaan uit slechts tien basiskleuren

De Amerikaanse onderneming Pantone heeft na 45 jaar een volledig nieuw kleursysteem voor de grafische industrie geïntroduceerd. Dit zogenaamde "Goe System" vormt een uitbreiding op het "Matching System" van Pantone, dat zich de afgelopen decennia heeft ontwikkeld tot een wereldwijde standaard. Zo zijn er aan de 1.114 kleuren van het oude systeem nu 2.058 nieuwe tinten toegevoegd. Met het nieuwe kleursysteem wil Pantone designers, grafisch kunstenaars en drukkers een creatief instrument in handen geven voor het werken met kleur en de workflow van het idee voor een project tot de realisatie daarvan vereenvoudigen, zo verklaart president-directeur Richard Herbert.

Kleur fan, GOE Guide, Foto: Pantone

Het begon allemaal in 1963, toen ontwikkelaar Herbert Lawrence het eerste Pantone-systeem presenteerde, dat destijds maar 500 varianten omvatte. Sindsdien is het scala steeds verder uitgebreid en kwamen er iedere keer weer nieuwe trendkleuren bij. Zo heeft het "Matching System" zich in de loop der jaren ontwikkeld tot het meest wijdverbreide kleursysteem waarmee grafisch kunstenaars, drukkers, designers en architecten in ruim honderd landen werken en communiceren.

Met het "Goe System", dat creatieve geesten meer dan tweeduizend nieuwe kleuren ter beschikking stelt, wil Pantone op dit succes voortbouwen. Terwijl het "Matching System" werkt met veertien basiskleuren plus zwart en wit, waarvan er steeds twee of drie worden gebruikt om de in totaal 1.114 kleuren tot stand te brengen, kent het nieuwe kleurenscala maar tien basiskleuren. Voor het mengen van elk van de 2.058 kleuren kan worden volstaan met twee basiskleuren plus Pantone Black en Pantone Clear. De bedoeling van deze reductie is vooral het werk en het voorraadbeheer van drukkerijen te vereenvoudigen.

De speciale kleuren zijn daarbij zo gekozen, dat ze allemaal in dezelfde laagdikte gedrukt kunnen worden. Dit maakt de controle van de opgebrachte inkt eenvoudiger en leidt bovendien tot standaardisatie van de droogtijden. Volgens de ontwikkelaars kunnen drukkerijen hierdoor met Pantone drukinkt efficiënter werken.

De Goe-productfamilie bestaat uit een kleurengids in de vorm van een waaier, twee ringbanden en een computerprogramma. Op iedere pagina van de kleurenwaaier staan zeven kleuren met daarbij het nummer van elke kleur, de bijbehorende drukinktreceptuur en de RGB-waarden. Om verwisselingen met het "Matching System" te voorkomen, worden er totaal andere nummercodes gebruikt dan bij het oude systeem. De ringbanden bevatten zogenaamde "GoeSticks". Deze zelfklevende kleurstalen op postzegelformaat kunnen eerst in willekeurige combinaties op een kleurenproefpalet worden geplakt, waarvan ze ook weer kunnen worden afgehaald. Ten behoeve van klanten of drukkerijen worden de stalen daarna op een paletkaart geplakt. Met het computerprogramma kunnen kleuren worden geselecteerd en kleurontwerpen worden gemaakt. (ud)