We gebruiken cookies om bepaalde functies van onze website mogelijk te maken en om het gebruik van onze website te analyseren. Als u blijft surfen op onze website, stemt u in met het gebruik van cookies. Meer informatie hierover vindt u in onze Gegevensbescherming.

Ok

 

27.04.2011

Muren verven met de muis

Een op het internet gebaseerd programma maakt het mogelijk het kleurdesign van gevels en binnenruimten uit te werken op de computer

De planning van de kleuren van hun huis brengt vele mensen aan de grens van hun voorstellingsvermogen: Past het geel van de gevel wel bij het donkerrood van de uitbouw? En is het stralende blauw in de woonkamer wel te combineren met de kleur van het behang? Dergelijke vragen kunnen gemakkelijker worden beantwoord, wanneer de betreffende kleurencombinaties concreet kunnen worden bekeken op het object zelf. Verffabrikant Brillux heeft nu een internettool ontwikkeld dat dit mogelijk maakt. Op de website kleurdesigner.nl kan aan de hand van voorbeelden van binnenruimten en buitenaanzichten van gebouwen iedere gewenste kleurencombinatie worden gemaakt.

Met kleurdesigner.nl kunnen de kleuren van buitengevels met slechts enkele muisklikken totaal worden veranderd. Zo is het ook mogelijk ongewone kleurencombinaties uit te proberen.

Na het starten van het programma kan de gebruiker kiezen uit meer dan twintig voorbeeldscènes die zijn ondergebracht in verschillende rubrieken. Het scala varieert van woonkamer of kantoorruimte tot het buitenaanzicht van eengezins- en twee-onder-een-kap-woningen of kantoor- en bedrijfsgebouwen. Iedere categorie bevat minimaal drie voorbeeldscènes. Deze zullen in de toekomst geleidelijk steeds verder worden uitgebreid.

Binnen iedere voorbeeldscène zijn er verschillende objecten gedefinieerd die ofwel direct kunnen worden aangeklikt ofwel kunnen worden geselecteerd uit een aparte lijst. Zo kan de gebruiker bijvoorbeeld afzonderlijke wanden, deuren, pilaren of sokkels activeren en deze vervolgens elke gewenste kleur uit het Scala kleursysteem geven. Het kiezen van de kleur gebeurt in een speciaal veld, waarin afhankelijk van de ingestelde weergave de pagina's uit de Scala kleurenatlas of de Scala kleurwaaiers kunnen worden doorgebladerd. Bovendien kan met behulp van het toetsenbord de precieze naam van een kleur worden ingevoerd. Ook heeft de gebruiker de keuze uit verschillende behangtexturen, die evenals de kleuren naar het gewenste wandvlak kunnen worden gesleept en dan in het juiste perspectief worden weergegeven. Iedere scène kan met een loep worden vergroot tot maximaal driehonderd procent.

De vakmensen uit de Brillux kleurstudio's hebben al drie vormgevingsideeën in het programma opgenomen. Daarnaast kan de gebruiker eigen vormgevingsvarianten opslaan, die dan in het klein worden weergegeven aan de onderrand van het beeldscherm. Wanneer de gebruiker deze varianten onder een projectnaam opslaat, gaan ze ook bij het verlaten van het programma niet verloren. Hij ontvangt dan een e-mail met een link waarmee hij de opgeslagen varianten op ieder gewenst moment weer kan oproepen. Via een doorstuurfunctie kunnen de ontwerpen ook per mail naar klanten, vrienden of zakenrelaties worden gestuurd. Er wordt hierbij een link verzonden die direct naar het betreffende ontwerp leidt. Tevens kan ieder ontwerp samen met een door het programma gegenereerde lijst met alle gebruikte kleuren worden afgedrukt.

Bij de keuze van de voorbeeldscènes hebben de ontwikkelaars gestreefd naar een zo groot mogelijke diversiteit. Het volledig webgebaseerde systeem werkt zonder verdere installatie op iedere computer met een internetaansluiting en actuele software.

probeer: www.kleurdesigner.nl