We gebruiken cookies om bepaalde functies van onze website mogelijk te maken en om het gebruik van onze website te analyseren. Als u blijft surfen op onze website, stemt u in met het gebruik van cookies. Meer informatie hierover vindt u in onze Gegevensbescherming.

Ok

 

03.02.2011

Digitale hulpmiddelen met 'oog' voor detail

Nieuwe kleurenscanner helpt bij het kiezen van de passende kleur

Zo klein als een mobiele telefoon, maar met een groot aantal functies: de kleurenscanner Pablo 1530.

Bij de beoordeling van kleuren gaat er niets boven de ervaring van de vakman. Elektronische hulpmiddelen kunnen er echter ook hier toe bijdragen het praktische werk sneller en efficiënter in te richten. Daarom werd twee jaar geleden de "Pablo 1530" op de markt gebracht, een elektronische kleurenscanner met het formaat van een mobiele telefoon die voor vier gangbare kleursystemen de referentiekleur aangeeft die het dichtst bij een gemeten kleur ligt. Dit apparaat heeft nu een opvolger gekregen die nog nauwkeuriger is en nog meer functies heeft: met de "Pablo Digital 1625" kan de gebruiker maximaal vier kleuren uit meerkleurige oppervlakken identificeren, passende kleurharmonieën of lichtere en donkerdere kleuralternatieven vinden en maximaal honderd kleuren van tekst- of geluidsinformatie voorzien en opslaan.

De nieuwe kleurenscanner heeft een elektronisch oog dat ten opzichte van zijn voorganger verder is verbeterd: het bestaat uit lichtgevende dioden (leds) die licht op de te meten kleurvlakken werpen. Het gereflecteerde licht wordt opgevangen door geïntegreerde fotodioden en geanalyseerd. De meetgegevens worden met een speciaal rekenalgoritme verder verwerkt. Met dit verbeterde oog kunnen nu kleuren van willekeurige oppervlakken met een niet eerder gerealiseerde nauwkeurigheid worden gemeten. Zo worden ook meerkleurige en gestructureerde ondergronden zoals vaste vloerbedekking, gordijnen en pleisterwerk correct herkend, doordat mogelijke schaduweffecten grotendeels worden gecompenseerd.

Behalve van dit verbeterde onderscheidingsvermogen hebben de ontwikkelaars de nieuwe kleurenscanner ook voorzien van een groot aantal nieuwe functies. Zo heeft het apparaat een kleurendisplay dat op de meetvlakken kan worden gericht, zodat deze in beeld worden gebracht. Op deze manier kunnen in meerkleurige monstervlakken maximaal vier kleuren worden geïdentificeerd en met een speciale selectietool, de "Color Picker", ieder afzonderlijk worden geselecteerd. Voor het meten van extreem kleine kleurmonsters is het apparaat uitgerust met diafragma's van twee, vier en acht millimeter. Desgewenst levert het apparaat ook de gemiddelde waarde van verschillende kleuren in het meetgebied of geeft het lichtere of donkerdere alternatieven aan.

Nuttig voor de gebruiker is verder het geïntegreerde elektronische archief, waarin maximaal honderd kleurmetingen kunnen worden opgeslagen. Aan een gevonden kleur kan met behulp van een dicteerfunctie of door intoetsen een benaming en een nadere omschrijving worden toegevoegd. Zo kunnen de resultaten na de meting ter plaatse ook zonder dat er aantekeningen worden gemaakt, op ieder gewenst moment weer worden gekoppeld aan de betreffende objecten.

Ook de kleurenruimte van de in het apparaat geïntegreerde databank is uitgebreid. Het intuïtief te bedienen apparaat vergelijkt de meetwaarden met de 1.514 kleuren van het kleurplanningssysteem Brillux Scala en de 200 nuances van de Brillux basis- en mengkleuren en geeft aan welke kleur de gemeten kleur het dichtst benadert. Daarnaast bevat de databank nog eens ca. 4.000 kleuren van het RAL CLASSIC systeem, het RAL DESIGN systeem en de NCS index. Het kleurenspectrum wordt gecompleteerd door de Brillux Spectrocodes, die de tussenkleuren van de kleurenruimte omvatten. De kans dat met behulp van deze omvangrijke databank de juiste kleur wordt gevonden, is bijzonder groot. (ud)