Wir verwenden Cookies, um bestimmte Funktionen unserer Website zu ermöglichen und Zugriffe auf unsere Website zu analysieren. Wenn Sie auf unserer Website weitersurfen, stimmen Sie der Nutzung von Cookies zu. Mehr Informationen hierzu finden Sie in unserer Datenschutzerklärung.

Ok

 

17.03.2011

Code voor meer efficiëntie

Het Brillux Basecodesysteem verbetert het dekvermogen van coatings met intensieve kleuren

Iedere schilder kent het probleem: wanneer er voor een coating een intensieve kleur wordt gebruikt, is het dekvermogen vaak onvoldoende. Ook nadat er verschillende lagen zijn aangebracht, zien de behandelde oppervlakken er nog steeds vlekkerig uit en zijn ze in geen geval zo helder als de klant zich had voorgesteld. Sommige verwerkers hebben de neiging de eindlaag extra dik te maken en moeten dan negatieve gevolgen als tranen, zakkers en lange droogtijden op de koop toe nemen. De oplossing van dit dilemma: de kleur van de grondlaag wordt doelgericht aangepast aan die van de eindlaag – een idee dat verffabrikant Brillux met zijn "Basecodesysteem" heeft geïmplementeerd, zodat de opdrachtgever verzekerd is van een optimaal oppervlakteresultaat en de verwerker niet alleen goed kan plannen, maar ook kosten kan besparen.

Het gelijkmatig aanbrengen van intensieve kleuren is een uitdaging.
Het gelijkmatig aanbrengen van intensieve kleuren is een uitdaging.

De oorzaak van het feit dat vooral intensieve kleuren als geel, oranje, rood, magenta en geelgroen gevoelig zijn voor het genoemde probleem, is gelegen in de pigmenten. Anorganische pigmenten hebben weliswaar een extreem groot dekvermogen, maar het aantal kleuren waarin deze pigmenten beschikbaar zijn, is beperkt. Daarom worden er met name voor intensievere kleuren vaak organische pigmenten gebruikt. Deze zijn er in de meest uiteenlopende kleuren, maar hun dekvermogen laat vaak te wensen over. In de praktijk betekent dit dat er verschillende tussenlagen nodig zijn. Dit brengt meer werk met zich mee, in het bijzonder bij lakwerk dat na het aanbrengen van elke volgende laag moet worden geschuurd. En natuurlijk kost het aanbrengen van meer lagen ook veel meer tijd, omdat iedere volgende laag pas kan worden opgebracht, wanneer de vorige droog is.

De ontwikkelaars van Brillux hebben zich daarom afgevraagd of het niet mogelijk is het dekvermogen door een doelgerichte combinatie van grondlaag en eindlaag aanzienlijk te verbeteren. Deze gedachte heeft geleid tot de ontwikkeling van het Basecodesysteem. Dit functioneert volgens het principe van de additieve coloristiek, waarbij een additie van de kleurindrukken van grond- en deklaag resulteert in een optimale dekkracht met een bijzonder grote kleurhelderheid en -nauwkeurigheid.

Het systeem is gebaseerd op een speciaal rekenalgoritme waarmee voor een gewenste eindkleur de Basecodekleur kan worden bepaald die in combinatie met de kleur van de eindlaag tot de beste resultaten leidt. De grondlaag wordt hierbij ofwel uitgevoerd in de aldus berekende Basecodekleur ofwel in de Basecodekleur die correspondeert met de kleur van het product dat wordt gebruikt voor de eindlaag. Uit de combinatie van grondlaag, tussenlaag en eindlaag resulteert dan de gewenste kleur met een helderheid en een homogeen oppervlaktebeeld dat tot nu toe technisch niet kon worden gerealiseerd.

Ook op de vraag of een kleur wat betreft het dekvermogen kritisch is of niet, heeft Brillux het antwoord klaar: onder Farbtonsuche op de Brillux website kunnen gebruikers productgerelateerd informatie opvragen over kritische kleuren. Daarnaast bieden ook de Brillux vestigingen deze service voor alle kleuren waarvan de meetwaarden bekend zijn.

Het Basecodesysteem kan worden gebruikt voor alle producten die in zuivere, briljante intensieve kleuren leverbaar zijn. Voor lichte kleuren en tussenkleuren is ondersteuning door het Basecodesysteem niet nodig. De belangrijkste voorstrijkmiddelen, vulmiddelen en voorlakken zijn voor alle ondergrondsituaties leverbaar in de Basecodekleuren. (ud)