Wir verwenden Cookies, um bestimmte Funktionen unserer Website zu ermöglichen und Zugriffe auf unsere Website zu analysieren. Wenn Sie auf unserer Website weitersurfen, stimmen Sie der Nutzung von Cookies zu. Mehr Informationen hierzu finden Sie in unserer Datenschutzerklärung.

Ok

 

07.10.2010

Brillux Scala:

Nieuwe kleuren verbreden het spectrum van het beproefde kleurplanningssysteem

Met 210 extra kleuren wordt ingehaakt op actuele kleurentrends, waardoor de creatieve speelruimte nog groter wordt

Het kleursysteem Brillux Scala heeft zich de afgelopen acht jaar ontwikkeld tot een belangrijke standaard op het gebied van kleurdesign. Foto: Brillux
Brillux Scala

De wereld van de kleur in architectuur, design en vormgeving verandert voortdurend: modekleuren verschijnen en verdwijnen weer, nieuwe kleurentrends ontstaan, kleuren die definitief "uit" leken, zijn plotseling weer helemaal "in" en nieuwe procédés maken de productie mogelijk van kleuren die tot nu toe nauwelijks te vervaardigen waren. Deze verandering komt ook tot uitdrukking in de ontwikkeling van kleursystemen als het beproefde "Brillux Scala". Na acht succesvolle jaren heeft Brillux dit systeem nu uitgebreid met nog eens 210 kleuren. Aanvullende beitskleuren en nieuwe, innovatieve arbeidsmiddelen geven architecten, ambachtslieden, kleurdesigners en ontwerpers in de toekomst nog meer creatieve vrijheid.

Het menselijk oog kan wel tien miljoen verschillende kleuren waarnemen. Voor de ontwikkelaars van kleursystemen betekent dit dat ze een keuze moeten maken en uit deze miljoenen kleuren de meest geschikte voor de taakstelling in kwestie moeten selecteren. Zo zijn er bijvoorbeeld kleursystemen ontstaan die zijn gestructureerd aan de hand van zuiver esthetische criteria, maar ook systemen die strikt natuurwetenschappelijke regels volgen of uitsluitend kleuren bevatten die zijn bepaald door technische factoren.

Met het kleurplanningssysteem Scala, dat in 2001 voor het eerst aan het publiek werd gepresenteerd, is Brillux van het begin af aan zijn eigen weg gegaan: de ontwikkelaars hadden zich het pragmatische doel gesteld een uiterst gedetailleerd kleursysteem te ontwikkelen dat universeel bruikbaar was voor elke architectonische toepassing. Een team van architecten, kleurdesigners, wetenschappers, scheikundigen, technici en verwerkers was bij de ontwikkeling betrokken. Het resultaat – Brillux Scala – werd een doorslaand succes: het systeem heeft niet alleen een groot aantal belangrijke prijzen gewonnen, waaronder de innovatieprijs voor architectuur en bouw, de iF design silver award en de CoreDesign Award, maar wordt sinds zijn introductie ook door architecten, planners en kleurdesigners gebruikt in de dagelijkse praktijk.

De sleutel tot dit succes was niet in de laatste plaats de praktijkgerichte kleurkeuze. Zo bevat Brillux Scala uitsluitend kleuren die relevant zijn voor de vormgeving van objecten. En ook binnen deze selectie hebben de ontwikkelaars zich laten leiden door artistieke gezichtspunten: in belangrijke kleurgebieden zoals geel- en bepaalde roodgebieden is het aantal beschikbare kleuren groter dan bijvoorbeeld in het blauw- of violetspectrum, dat in de architectuur zelden wordt gebruikt.

Na acht succesvolle jaren heeft Brillux het beproefde kleursysteem nu geactualiseerd. Aan de praktijkgerichtheid van het kleursysteem mocht daarbij niet worden getornd. De ontwikkelaars vonden daarentegen in de actualisering aanleiding om de complete kleurenruimte nog eens onder de loep te nemen en te beslissen waar nieuwe kleurentrends of technische ontwikkelingen een aanvulling noodzakelijk maakten. Daarbij stond vast dat er aan de bestaande Scala kleuren en hun codering niets mocht worden veranderd.

Uit de vele nieuwe kleuren die op deze manier werden voorgeselecteerd, koos het team van ontwikkelaars, architecten, kleurdesigners en technische kleurenspecialisten uiteindelijk 210 kleuren uit voor opname in het Scala kleurplanningssysteem. Tot de nieuwe kleuren behoren onder andere verschillende grijsreeksen, zodat de gebruikers bijvoorbeeld gevels nu nog gedifferentieerder kunnen vormgeven. Daarnaast is het aanbod vooral in het geelgebied uitgebreid met een aantal zeer lichte tinten, waardoor kleurdesigners over nog meer mogelijkheden beschikken om harmonieuze kleurencombinaties te maken. Verder zijn er diverse bruin- en roodtinten aan het systeem toegevoegd die ook geschikt zijn voor warmte-isolerende systemen.

Na de actualisering bevat het kleurplanningssysteem Brillux Scala in totaal 1.514 kleuren. Bovendien hebben de gebruikers nu de beschikking over 112 houtbeitskleuren. Met deze uitbreidingen hebben de ontwikkelaars ervoor gezorgd dat Scala helemaal klaar is voor de toekomst. Zo blijft dit Brillux systeem architecten, planners en kleurdesigners op een gemakkelijke manier toegang bieden tot kleur als vierde dimensie van de bouwkunst. (ud)

Meer informatie over Scala.